De werken rond het Gheelodroomproject komen na het weekend van 1 mei in een stroomversnelling terecht, onder meer met de start van de heraanleg van de Markt.

“Het centrum en de winkelstraten blijven tijdens de werken vlot bereikbaar”, weet schepen van lokale economie Leen Beke (CD&V).
“Meer nog: het parkeeraanbod wordt verder uitgebreid”.


Inmiddels is men met de werken gestart in de Kameinestraat. “Als deze fase van de werken eind mei is afgerond zal men aan de Markt beginnen”, legt Leen Beke uit. “Vanaf dan zal op de Markt niet meer geparkeerd kunnen worden. Er werden in samenspraak met de Geelse middenstand en HoReCa tal van alternatieven voorzien. Zo werd onder meer de parking van de Pas geoptimaliseerd en uitgebreid met 35 plaatsen. De nieuwe parking aan de bibliotheek biedt ruimte aan 125 extra plaatsen. Aan de kleine Werft wordt een hertekening uitgevoerd zodat er extra parkeergelegenheid ontstaat aan het Ooievaarsnest, de busparkeerplaatsen en op een braakliggend terrein aan het Palingstraatje. Er wordt ook gedacht aan mensen die met de fiets naar Geel Centrum afzakken. Zij kunnen binnenkort gebruik maken van nieuwe fietsparkeerplaatsen aan de Sint-Amandskerk.”

Parkeermogelijkheden optimaliseren
Naar de toekomst toe worden er nog meer maatregelen genomen om de parkeermogelijkheden te optimaliseren.  “Van zodra de ondergrondse parkeergarage in gebruik genomen wordt zal het ganse parkeerbeleid herzien worden”, vertelt Leen Beke. “Samen met alle betrokken partijen en een gespecialiseerd studiebureau wordt hier nu al aan gewerkt. Tot zolang worden er al enkele tijdelijke wijzigingen doorgevoerd. Op de parkings aan de Pas en aan de bibliotheek zal gratis langparkeren mogelijk blijven. Op de parking tussen de Nieuwstraat en de Kollegestraat en op het plein voor het stadhuis zal voortaan met een blauwe parkeerschijf gratis geparkeerd kunnen worden, om deze ruimte optimaal te benutten en te voorzien voor mensen die naar Geel Centrum komen om te shoppen. We bekijken momenteel ook de mogelijkheid om tijdens de middag een spiluur in te voeren, zodat er langer gratis geparkeerd kan worden.”
Het centrum blijft ook vlot bereikbaar tijdens de werken. “Er worden heel wat inspanningen geleverd om duidelijk te maken hoe men het best naar de centrumparkings rijdt met de wagen”,  zegt Leen Beke. “Dit gebeurt met behulp van signalisatie op de toegangswegen naar det centrum, maar ook via andere kanalen zal dit aangekondigd worden. De websites van de Stad Geel en van Centrum Geel spelen hierin een belangrijke rol.”

Afscheid van de Markt
Zondag 1 mei wordt plechtig afscheid genomen van de Geelse Markt. “Tijdens Erfgoeddag en de opening van het Toeristisch Seizoen wordt het ‘oude’ marktplein opengesteld voor het grote publiek.”, weet Leen Beke. “Van 10 tot 17 uur kan je proeven van Geelse lekkernijen, genieten van muziek uit vervlogen tijden en een openluchttheater en straatanimatie bewonderen. Het officiële startschot van de werken wordt om 13.30u gegeven door burgemeester Frans Peeters. Kinderen kunnen ook deelnemen aan een tekenwedstrijd. Wie een ingekleurde schets van de Markt inlevert, krijgt een lekkere traktatie en dingt mee naar een mooie prijs. Deze tekening kan je downloaden op www.centrumgeel.be.”